Результат за І квартал 2024

Результат за І квартал 2024

У цьому дописі я пропоную розглянути перспективи ринків по макро даним та діям розумних грошей – інсайдерам, хеджерам, випереджуючим індикаторам та іншим даним, які прямо впливають на динаміку ринків. Розглянемо потенціал біржових індексів, біткойна, облігацій, золота і нафти у контексті моїх позицій та інвестиційних планів на ІІ квартал.

Отож, одразу до справи. І почнемо із моїх умовно пасивних інвестицій. У мене є портфель, який я називаю стратегія грошового потоку. Це портфель, у якому я не спекулюю, а утримую акції у всіх ринкових фазах.

Якщо коротко – ціль цього портфелю постійно генерувати прибуток за рахунок дивідендів. У нього входять тільки топові акції, які одночасно входять у індекс Доу Джонс 30 і є дивідендними аристократами.

Якщо вам цікаві усі деталі портфелю грошового потоку, то у дописі “Стратегія грошового потоку на фондовому ринку“ є детальний опис стратегії.

У цей портфель доволі рідко вносяться зміни, але цього разу їх одразу дві.

По перше, компанія 3М, яка входить у портфель провела розділення бізнесу, її підрозділ Solventum виділений у окрему публічну компанію. Тобто, всім хто володів акціями 3М надали акцій нової компанії Solventum.

Але не треба сприймати це як якийсь бонус, так як фактично, інвестори заплатили за це зменшенням вартості інвестиції у 3М. Тому, я ще на премаркеті вспів продати ці акції біля 69,50 доларів за акцію і перевів усе назад у 3М.

всім хто володів акціями 3М надали акцій нової компанії Solventum.

Як показав час – це було правильне рішення, багато інвесторів продавали акції Solventum і інвестували виручені кошти назад у 3М.

Чим займається Solventum я не цікавився – так як ця компанія не відповідає вимогам портфелю грошового потоку.

Про ці угоди я написав у телеграм каналі ще у понеділок до відкриття ринку – там актуальна інформація з’являється одразу.

Ну і друга зміна портфелю – це продаж усіх акцій компанії Walgreens Boots Alliance. Справа у тому, цю компанію виключили із індексу  Dow Jones 30, і одночасно, вона перестала бути дивідендним аристократом.

Нову компанію, на заміну Walgreens Boots Alliance, в портфель я не відбираю поки, так як рахую, що ринок перегрітий (детально про це детально розповім далі у дописі). А виручені кошти від продажу я тимчасово прилаштував у фонд SHY – це фонд короткострокових держаних облігацій США.

Тобто, це не спекулятивна позиція, суть цієї позиції просто припаркувати кошти до кращих часів, щоби вони не просто стояли, а приносили хоч якусь дохідність. На даний момент цей фонд приносить 2,88% річних у вигляді дивідендів.

І саме головне по цьому портфелю – скільки він згенерував грошового потоку. За І квартал 2024 року вийшло 445 доларів 82 цента, або неповних 150 доларів у місяць чистими.

Публічна ціль цього портфелю вийти на 1000 доларів у місяць, тому є ще куди працювати.

І переходимо до активних інвестицій і перспектив ринку. По біржовим індексам я закрив позицію ще у кінці 2023 року, тому тут я зараз без позиції. Я подивляюсь у сторону умовної короткої позиції, але на даний момент ринок знаходиться у фазі невизначеності.

Давайте переглянемо що ми маємо на даний момент. Дуже деталізувати не буду, щоби не витрачати ваш час, тільки вижимка. Проте, якщо треба зробити детальний допис по конкретним активам і роз’яснити показники – пишіть у коментарях.

Почнемо із угод інсайдерів – по інсайдерам були крупні розпродажі, а покупок узагалі майже не було. Тобто особливої віри у майбутній ріст у найбільш обізнаних учасників ринку – просто немає.

Почнемо із угод інсайдерів – по інсайдерам були крупні розпродажі, а покупок узагалі майже не було

Звичайно це не є сигналом на продаж, але це важлива частинка пазлу. Йдемо далі. Наступний показник – це настрої інвесторів згідно опитування американського інституту приватних інвесторів.

Наступний показник – це настрої інвесторів згідно опитування американського інституту приватних інвесторів

50% усіх інвесторів вірять, що ринок буде рости, і тільки 22% очікують падіння. Це дуже сильний розрив. Тобто, масовий інвестор чітко очікує ріст, що як правило, є ознакою перегрітого ринку.

Індекс жадібності і страху також знаходиться у зоні жадібності, він крутиться навколо значення 75. Це високе значення, але ідеально коли його значення досягає рівня 85-90, тоді це вже дуже потужний показник перегрітого ринку.

Індекс жадібності і страху також знаходиться у зоні жадібності

Індекс страху VIX доволі довго стоїть на низьких рівнях – і це добре для падіння. Це доволі суб’єктивний ринковий індикатор, але чим довше він буде на низьких рівнях, тим стрімкішим і глибшим буде падіння ринку.

Індекс страху VIX доволі довго стоїть на низьких рівнях

І ще один індикатор ринку – індекс Армса (TRIN) не показує сигналу на падіння. Нагадаю, що потрібно, щоби цей індикатор закрився нижче рівня 0,5. Це буде потужний знак перекосу у сторону падіння. Але нагадаю, що цей ринковий індикатор (не путати із технічними індикаторами) прекрасно працює тільки на екстремумах – перегрітому чи переохолодженому ринку.

індекс Армса (TRIN) не показує сигналу на падіння

Це ми розглянули ринкові індикатори, а тепер давайте розглянемо, що відбувається у реальній економіці.

Почнемо із індексу PMI – це найбільш популярний випереджуючий економічний індикатор. Він у березні перетнув позначку у 50, а це значить, що економіка почала відновлюватися.

індексу PMI – це найбільш популярний випереджуючий економічний індикато

Логічне запитання може виникнути, навіщо ти розповідаєш, що готуєшся до падіння ринку, якщо економіка росте? Справа у тому, що ринок і економіка не те ж саме, я про це розповідав у теорії рефлексивності Сороса, яка прекрасно це демонструє.

про це розповідав у теорії рефлексивності Сороса, яка прекрасно це демонструє

Більше того, ця теорія показує, що як раз зараз хороший час пошуку можливості заробити на падінні ринку.

А тепер я об’ясню. На даний момент, роздутість ринку сильно перевищує реальну економіку – це ознака бульбашки, навіть при тому, що економіка відновлюється.

Ідеально це демонструє індикатор Баффета – це відношення загальної капіталізації фондового ринку до внутрішнього валового продукту.

це демонструє індикатор Баффета – це відношення загальної капіталізації фондового ринку до внутрішнього валового продукту

Якщо із графіку індикатора Баффета забрати трендову складову і накласти стандартні відхилення – це не маніпуляція даними, це стандартна статистична обробка даних, то чітко видно, що ми знаходимось біля екстремальних рівнів – на значенні двох стандартних відхилень, що чітко показує на суттєву перегрітість ринку.

Якщо із графіку індикатора Баффета забрати трендову складову - ми знаходимось біля екстремальних рівнів

Знову ж таки повторюсь – це не гарантія що ринок не піде далі, але це чітко вказує, що ринок перегрітий.

Інший потужний економічний показник – це різниця між дохідністю короткострокових і довгострокових облігацій.

Що це означає. Довгострокова дохідність у нормальних умовах повинна бути вищою за короткострокову. А коли дохідність короткострокових облігацій стає більшою за довгострокові – це ознака проблем у економіці. Тобто, державі гроші потрібні якомога швидше і вони готові за це платити більше.

різниця дохідності 10 річних облігацій і 2 річних є дуже високою

Як бачимо, різниця дохідності 10 річних облігацій і 2 річних є дуже високою, і якщо ви звернете увагу, то побачите, що така різниця у перспективі майже завжди приводить до кризових явищ і, відповідно, зниження вартості біржових індексів.

Наступний фактор – це інфляція. Індекс CPI уже 9 місяць не може опуститися нижче 3% і на наступний місяць прогноз також вище 3%. Це точно не критична інфляція, але це прямий вплив на ставку ФРС.

Наступний фактор – це інфляція. Індекс CPI

Якщо ФРС почне знижувати ставку зараз, то це спричинить знову зростання інфляції. І як правило, повторний ріст інфляції є ще вищим ніж первинний.

І по ставці ФРС. Наступне засідання по ставці буде 1 травня, але уже присутня ймовірність на 96%, що ставка не буде змінена. На даний момент, є досить високі очікування, що у червні ставку знизять, але якщо інфляція не впаде до рівня хоча би 2,5%, то, я вважаю, що ніякого зниження не слід очікувати. Хіба якщо будуть якісь кризові явища.

Узагалі, потрібно бути готовим, що у цьому році може не бути ніякого зниження ставок, так як у цьому році проходять президентські вибори у США і високої інфляції точно нікому не потрібно.

Більше того, якщо буде ріст інфляції – а по динаміці CPI цього точно виключати не можна, то може бути навіть ще одне підняття ставки.

А тепер мій план дій. На даний момент є невизначеність ринку, він перегрітий, але і чіткого сигналу на розворот немає. Поодинокі сигнали – є, але якоїсь синергії, щоби кілька сигналів одразу – такого немає.

Якщо взяти тайминг, коли саме очікувати падіння, то чітко не можу сказати – як варіант, можна прив’язатися до травня. На травень припадає сезонний максимум по біржовим індексам. Але це дуже умовно.

На травень припадає сезонний максимум по біржовим індексам

Якщо буду працювати на падіння ринку, то входити буду невеликими частинами – так як, є невизначеність. Тобто, може бути серія угод. А можу і узагалі пропустити падіння, якщо не буде чіткості – усе одно основні гроші я роблю на рості активів.

Які інструменти я розглядаю для відкриття позиції, я детально розповів у дописі «Куди вкласти на падінні».

В будь-якому випадку, всі свої угоди я оперативно публікую у телеграм каналі. І усі мої угоди публічні.

По біткойну усе повністю те ж саме. Біткойн, як і біржовий індекс – це ризиковий актив, тобто, і біткойн, і індекс починають рости і падати практично у той же самий час.

По біткойну можу тільки добавити, що усі інсайдери у публічних крипто компаніях масово продають власні акції – немає жодної, навіть мінімальної покупки. Тобто, жодної віри в подальший ріст немає.

інсайдери у публічних крипто компаніях масово продають власні акції

І відповідно криптовалютний індекс жадібності і страху також знаходиться у зоні перегрітості. Він не є таким точним як біржовий індекс жадібності і страху, але як підтверджуючий – досить гарно показує себе.

криптовалютний індекс жадібності і страху також знаходиться у зоні перегрітості

Тому, для мене біткойн так само знаходиться у стані невизначеності із очікуваннями до падіння.

По часу, коли саме почнеться падіння – також можна очікувати у травні. У квітні має бути халвінг, який скоріш за все розчарує інвесторів, і може початись падіння.

Узагалі, у мене є допис по халвінгу, чим цей халвінг відрізняється від усіх попередніх, весь допис побудовано виключно на фактах. Жодних домислів.

технічно на біткойні формується дуже потужна картина – це подвійна вершина

До речі, технічно на біткойні формується дуже потужна картина – це подвійна вершина, у якій понижаться максимуми. А також, цей графік схожий на ще одну потужну модель, яку використовував самий сильний трейдер усіх часів Джессі Лівермор. Ця модель так і називається – спекулятивна модель Лівермора.

Ця модель так і називається – спекулятивна модель Лівермора.

А тепер переходимо до облігацій. У мене у портфелі є два фонди – це VGLT (фонд довгострокових облігацій) і фонд TMF (також фонд довгострокових облігацій, але уже плечовий).

Спочатку по перспективам. Узагалі, основну динаміку по облігаціям буде драйвити ставка ФРС, проте, давайте оцінимо як хеджери власними позиціями бачать майбутню динаміку.

По індексу СОТ хеджери знаходяться чітко у зоні продажів, тобто скоріш за все нас ще чекає падіння. Це, до речі, підтверджує очікування того, що ставка не буде знижуватися.

По індексу СОТ хеджери знаходяться чітко у зоні продажів

Окрім хеджерів, на графіку по бондам вимальовується цікава картина по технічному аналізу – нові максимуми щоразу менші і піджимаються до рівня підтримки. Як правило, після такого йде пробій ціни вниз (але не завжди).

на графіку по бондам вимальовується цікава картина по технічному аналізу – нові максимуми щоразу менші і піджимаються до рівня підтримки

По моїм позиціям, то у фонді VGLT у мене плаваючий збиток -6,74%. Хоча фактично він менший, так як VGLT щомісяця виплачує дивіденди, але я вже усе врахую коли буду закривати угоду.

По моїм позиціям, то у фонді VGLT у мене плаваючий збиток

По плечовому фонду TMF незафіксований збиток становить -10,71%. Тут також інколи йдуть виплати дивідендів, але так як цей фонд плечовий, тому тут немає регулярності.

По плечовому фонду TMF незафіксований збиток становить -10,71%

Чи буду я усереднювати позицію? Так, це цілком можливо, але я усереднюю не технічно, тобто не по факту якоїсь просадки. Я дивлюсь по сигналам – якщо є ще один повноцінний сигнал на покупку – тільки тоді я усереднюю позицію.

Наступна позиція, це купівля нафти. По нафті у мене є позиція у фонді GUSH – це потрійний фонд на компанії, що займаються видобутком нафти.

по нафті у мене незафіксований прибуток у розмірі +29,25%На даний момент по цій позиції у мене незафіксований прибуток у розмірі +29,25%. Якщо подивитись по позиціям хеджерів, то ми плавно підходимо до зони продажів.

Якщо подивитись по позиціям хеджерів, то ми плавно підходимо до зони продажів

 

А якщо глянути на позиції інсайдерів, то тут є підтвердження – інсайдери нафтових компаній почали масово продавати власні акції.

А якщо глянути на позиції інсайдерів, то тут є підтвердження – інсайдери нафтових компаній почали масово продавати власні акції.

Саме зараз я не виходжу із позиції, але в очікуванні цього. Я чекаю поки хеджери зайдуть в зону продажів, і там, по адаптивному конверту буду дивитись на вихід із позиції.

по адаптивному конверту буду дивитись на вихід із позиції

Як технічно входжу і виходжу із позиції я детально розповів у безкоштовному курсі Розумні Гроші (на сторінці “База Знань“).

Наступна позиція – це моя умовна коротка позиція по золоту. Умовна коротка, тому що я не брав прямі продажі, а купив інверсний потрійний фонд на компанії, що займаються видобутком золота – це фонд DUST.

По цій позиції незафіксований результат становить -18%.

По цій позиції незафіксований результат становить -18%

По позиціям хеджерів індекс СОТ показує чітке знаходження у зоні продажів, тобто напрям позиції правильний.

індекс СОТ показує чітке знаходження у зоні продажів, тобто напрям позиції правильний.

По інсайдерам в основному йдуть продажі, хоча місяцями проскакують одиночні покупки, проте вони не мають жодної ваги.

По інсайдерам в основному йдуть продажі, хоча місяцями проскакують одиночні покупки

Щодо подальших дій, то я дивлюсь у сторону усереднення. Від останньої угоди хеджери вийшли із зони продажів у нейтральну, а потім повернулись назад – тобто формується і ще один сигнал на продаж.

Входити я буду стандартно, використовуючи адаптивний конверт. Як завжди, оперативні деталі у телеграм каналі.

Із інструментів, я ще поглядаю на пшеницю

Із інструментів, я ще поглядаю на пшеницю – але тут по-перше, ми у зоні продажів, а по друге – не дуже зручно інвестувати у неї, так як щоби взяти плечовий фонд, то треба купувати його на лондонській біржі. Тобто потрібно конвертувати долари у фунти, а значить, треба брати курсові ризики. Тому, у пшеницю я буду інвестувати тільки при потужних сигналах.

Якщо вам цікава така тематика, підписуйтесь на телеграм-канал та ютуб-канал.

? Корисні посилання по темі:

? Біржа Binance із 20% знижкою на комісію>>>
? Біржа OKX із 20% знижкою на комісію>>>
? Відкрити рахунок на Bybit із бонусами до 30 000 USDT>>>

Реєструючись за цими посиланнями, ви не тільки отримуєте знижки і бонуси, але і підтримуєте розвиток проекту Capitalizator UA!

Відео версія:

Дякую вам за увагу і до зустрічі у наступних дописах. З повагою, Олександр Янчак. Capitalizator UA.

 

Pin It on Pinterest